Absolutnie dojebane brzmienia
Czym właściwie charakteryzuje się dobra muzyka? Niektórzy ludzie bez uszu stwierdzą że samym tektem, tempem czy też bitem da sie zrobić robotę. TOTALNY FAKE. Dobra muzyka to wokale, przekaz i instrumental!
Phil Collins
W piosence against all odds(take a look at me now), która miała pojawić się na jednym z jego najlepszych dzieł - Face Value(niestety nie zmieściła się na albumie ale została wydana później jako singiel), ukazuje cały kunszt muzyczny phila - pięknie skomponowane pianino + perkusja. klasycznie wokale to mocna strona nutki, jednakże co mi się najbardziej podoba to jest prostota utworu, tekst zrozumiały, który można nawet i zrelować(pierdol sie koleżanko). Oczywiście, In the air tonight w 3:40 to jest masterclass instrumentalny oraz jeden z najbardziej ikonicznych fragmentów dyskografii tegoż artysty.
Genesis
Przesłanie jest równie ważne, w końcu piosenki muszą reprezentować jakieś wartości a nie być zwykłym sztucznym tworem. Genesis w turn it all again na przykład mówi w przód o problemach ludzi z telewizją i izolacją ze światem codziennym, co przez analizę siebie oraz innych jestem w stanie zrozumieć. Podoba mi się również przekaz Thats All, aczkolwiek nie wiem czy go rozumiem dokładnie. Myślę, że może to być wywód o ,,króliku" i że mimo że patrzy na kobietę wie co sie zaraz stanie(attachment issues). Niemniej w większości piosenek, treść jest łatwa do zrozumienia, np. invisible touch phil śpiewa o tym jak laska niszczy mu życie, albo w In too deep rozważa winę rozejścia się i nieustanną miłość.
Modern przesłanki
nie tylko w starych nutach jest case taki, w nowych również takie cuda się zdarzają, np. All Black quebonafide fajnie opowiada na temat straty ludzi, albo nawet Kostka Rubika która opisuje dystopijne, lecz prawdziwe realia rzeczywistości i wrodzoną depresyjność obecnego pokolenia
KLIMAT
EVERYTHING IN ITS RIGHT PLACE - Radiohead. patrzac na thumbnail - w opening scenie w vanilla sky david jedzie do miasta przy tej nucie, sluchajac jej tak o jednym uchem nie da sie dostrzec jej majstersztyku, ma ona bowiem dojebany klimacik przy którym jest sie w chuuuuuuuj uneasy, ziutek co to tworzył serio sie postarał, piosenka jest straszna
FLOW
Podobnie kluczowe jest flow, fajnie kmini je np kanye west w through the wire/we major/devil in a new dress albo taco hemingway w leakniętej wersi pakietu platinum czy też 35, w tych nutkach rzeczywiście widać że chłopoki nie wychodzą z bitu, oddają klimat piosenki i jest ona ciekawa do słuchania
KOBIECE WOKALE
gender aside ale kobitki fajne wokale maja, co czasem jest legendarnym gamechangerem w piosenkach np "refren troche jak lana del rey" czy też "dark Paradise" lany, a nawet Wendy darling pezeta(ball knowledge)
Related posts
WIP